PUBLIC AND INSTITUTIONAL

DIRCO

Department of International Relations and Cooperation

​​
​​The Oliver Tambo Building, the new headquarters for DIRCO, was the overall winner in the 2012 SAPOA Awards for Innovative Excellence and joint winner in the Office category. The landscape design boasts a sensitive and indigenous landscape design approach, enhancing the bio diversity and providing context to the building. The Southern edge of the building is where the transition from the built form to the sensitive natural ridge takes place. A stylised recreational pathway leads one through a number of constructed grass earth mounds linking the contemplation space with the natural amphitheatre and the more active gathering space. Storm water from the Meintjieskop is diverted into the site at several points and meanders as a perennial stream into bio-swales, attenuation ponds and reed beds while ultimately feeding the irrigation storage lake. Through use of natural materials, indigenous planting, and colour and textures, the landscape blends in with the surrounding environment.

DTI

Department of Trade and Industry

 

A Design Proposal for the new headquarters of the Department of Trade and Industry (DTI) in Travena, Pretoria forms part of a multidisciplinary team that bid for the tender which included an entire campus design and a 25 year facilitymanagement plan. The design represents a style which isinternational as well as African. A modern corporate design with reflections of local elements. Various courtyards, sidewalks and boulevards were developed as public open space with emphasis on pedestrian safety and friendliness.

St. John's College

​​
The Project involved the pedestrianisation of St David‘s road at St John’s College. Seating benches were strategically placed along the main pedestrian spine to create sociable seating areas. The modular seating units, branded litter bins bollards and lighting aims to give this open space a unique character. The landscape serves as the binding factor between new and old buildings through the use of a hard and soft landscaping palette that respects and compliments the historic nature of the buildings while the subtle use of materials like stainless steel, concrete, and white cobbles still gives the landscape a contemporary feel.

AISJ Main Campus

​​
American International School of Johannesburg

AISJ Pretoria East Campus

​​
 

Pennyville Park

 

This community park is situated in Pennyville adjacent to the New Canada Road. As a central feature, the park was designed around a focal core consisting of colourful custom made play equipment for the different age groups, a sunken water feature, a flower sculpture and seating walls. This becomes the heart of the park and a safe environment within the community where children and parents congregate. A 5-a-side artificial soccer pitch was provided for active recreation. Pedestrian pathways facilitate pedestrian movement between the community and the train station adjacent to New Canada Road. Grassed areas provide ample space for passive and active recreation.

Sebokeng and Evaton West Park

​​
 

JCP Road Intersections

​​
 

Ivory Park

​​
 

© 2019 by LANDSCAPE ARCHITECTS UYS & WHITE (PTY) Ltd.   All rights reserved.